Home

Nieuws

Spanje en Nederland verbeteren residuscores

Uit 738 residumetingen in Spaanse groente- en fruitmonsters op de Nederlandse markt constateert de NVWA een verbetering.

Van die monsters voldeed 1 op de 45 partijen niet aan de wettelijke residunorm. In de periode daarvoor was dat nog 1 op de 40 partijen. Ook Nederlands product heeft een iets betere score gehaald. Van 1 op 50 monsters werd een overtreding vastgesteld, dat was 1 op de 45 monsters.

Dat blijkt uit het overzicht dat de NVWA publiceerde over 2014 en 2015. Elk halfjaar publiceert NVWA de gegevens door twee jaar terug te kijken. De laatste periode – voor deze meting – was juni 2013 tot juni 2015.

Nederlands product is dus relatief schoon, blijkt ook uit deze gegevens. Voor aardbeien (4,3 procent overtredingen), andijvie (3,3 procent overtredingen) en peren (2,7 procent overtredingen) liggen de scores relatief hoog. Appel, bloemkool, broccoli, ijsbergsla, paprika, rode bieten, rodekool, sla, spinazie en tomaten bleven zonder overtreding.

Hoewel het verschil met Europese productie nog steeds groot is, voldoen importproducten die bemonsterd zijn in deze periode steeds vaker aan de eisen, constateert de NVWA. Producten van buiten de EU leveren nog relatief vaak overtredingen op, al constateert de dienst dat een strenger regime wel tot duidelijke blijvende verbeteringen leidt.

Of registreer je om te kunnen reageren.