Home

Nieuws laatste update:13 jul 2016

Ploumen optimistisch over TTIP

Binnen TTIP wordt afgesproken dat het aanbod van groene energie binnen de EU gegarandeerd blijft.

Ook behouden overheden de vrijheid deze te stimuleren. Dat heeft minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking) gezegd in reactie op kritiek van actiegroepen Milieudefensie en het Transnational Institute.

De groepen beweren dat TTIP, een vrijhandelsverdrag van de EU met de VS, de klimaatdoelstellingen ondermijnt. De groepen stellen dat uit gelekte documenten blijkt dat een deal Amerikaanse bedrijven toegang verschaft tot het elektriciteitsnet. In de gelekte stukken staat dat in de handel geen onderscheid mag worden gemaakt in soorten energie.

'Meer Amerikaans schaliegas naar Europa'

De partijen zijn tevens bezorgd dat door TTIP meer Amerikaans schaliegas naar Europa komt. Ploumen zegt dat de stukken snel openbaar zullen worden gemaakt.

Deze week onderhandelen vertegenwoordigers van de EU en VS weer over TTIP. Ze spreken onder meer over meer open markten voor landbouwproducten. De Franse minister voor handel Matthias Fekl zei deze week dat TTIP niet in 2016 uitonderhandeld kan worden, nu het Verenigd Koninkrijk waarschijnlijk de EU verlaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.