Home

Nieuws 2 reactieslaatste update:29 jul 2016

LTO niet blij met afspraken supermarkten en ngo’s

LTO is niet blij met de afspraken die Albert Heijn en Jumbo hebben gemaakt met ngo’s over het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De afspraken hebben alleen betrekking op Nederlands product, aldus Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid. Nederlandse telers worden op achterstand gezet.

Albert Heijn en Jumbo maakten eerder bekend met Greenpeace en stichting Natuur en Milieu tot een akkoord te zijn gekomen voor het tegengaan van bijensterfte. Vanaf 2019 moeten alle Nederlandse aardappelen, groenten en fruit voldoen aan de eisen van Milieukeur. Albert Heijn wil voor Nederlands product het gebruik van 28 middelen in de ban doen.

Supers willen aandeel biologisch flink opvoeren

Net als Jumbo wil de keten ook het aandeel biologische producten in de schappen flink opvoeren. Albert Heijn belooft Nederlands product te stimuleren, terwijl Jumbo dan weer zegt langdurige afspraken met telers te willen maken, met bijbehorende beloning. Samen zijn Albert Heijn en Jumbo goed voor een marktaandeel van meer dan 50% in Nederland.

De Nederlandse teler wordt volgens Baecke op achterstand gezet: “Dat is wrang, zeker in het licht van het feit dat juist op Nederlandse aardappelen, groenten en fruit niet of nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen. We zijn op dat punt zelfs internationaal koploper.”

LTO vindt afspraken qua boereninkomen boterzacht

LTO onderhandelde niet mee over de afspraken, maar heeft volgens Baecke wel bij herhaling aangegeven dat geen sprake mag zijn van het meten met twee maten. De mededeling van Jumbo en Greenpeace om in te zetten op een beter inkomen voor de boer, gaat niet gepaard met garanties. De afspraken zijn volgens Baecke dan ook 'boterzacht'.

Baecke stelt vast dat de plannen niets doen voor de biodiversiteit in het buitenland. “Kennelijk zijn buitenlandse bijen niet belangrijk”, aldus de Zeeuwse akkerbouwer.

Laatste reacties

  • P Verschuren

    naar mijn idee hebben de bijen niets aan deze afspraak, het milieu niet, AH en Jumbo niet, de consument en de telers niet. Ik kan grossieren in certificaten, maar dat zegt allemaal niets. Het is grossieren in lege hulzen. Als iemand daarvoor kiest dan moet hij dat zelf weten. Als mijn afnemer daarvoor kiest dan kan ie met mij komen praten en dan komen we daar wel of niet aan uit. Waarom laten wij ons allemaal gijzelen door een stel mensen met overmatige geldingsdrang omdat ze klaarblijkelijk gepest werden op school? Je schept een gevaarlijk precedent waarbij je mensen hun zin geeft die denken dat ze weten waar ze het over hebben, maar in werkelijkheid alleen de klok hebben horen luiden.

  • s heuvel

Of registreer je om te kunnen reageren.