Home

Nieuws

Veerman: één landelijke organisatie voor landbouw

LTO Nederland moet 'eens echt een lijn gaan ontwikkelen met wat ze precies willen'. LTO is een beetje te veel bezig met zichzelf; dat vindt, althans, oud-landbouwminister Cees Veerman.

Oud-minister Cees Veerman: "Waarom hebben we wel één Bauernverband in Duitsland en hebben we niet één LTO Nederland? Dat je regionale verschillen hebt en tradities, die kun je best bewaren. Maar drie zelfstandige organisaties voor dit kleine land, met een sector in grote nood, dat is moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld."

'Drie zelfstandige organisaties voor dit kleine land, met een sector in grote nood, dat is moeilijk uit te leggen aan de buitenwereld.'

'Landbouw zonder eenduidige opvattingen wordt speelbal'

Als de landbouw als sector geen opvatting heeft, is het de speelbal van de waan van de dag, waarschuwt de oud-politicus. Hij pleit voor een eenduidig standpunt. "Ik begrijp het wel. Er zijn traditionele verschillen tussen Noord en Zuid. En dat hoeft ook helemaal niet te verdwijnen. Maar je standpunten moeten eenduidig zijn. Je moet niet versplinteren met een LTO Glaskracht", vindt hij. "Dat het zo lang duurt om tot één standpunt te komen kost heel veel energie. LTO moet zich ook realiseren dat ze het spek moeten snijden waar het zit."

'Er zijn traditionele verschillen tussen Noord en Zuid. Dat hoeft ook helemaal niet te verdwijnen. Maar je standpunten moeten eenduidig zijn.'

Mededinging, landbouwpolitiek en ondernemersruimte

Veerman heeft ook ideeën waar LTO zich op moet richten. Het moet volgens hem gaan over ruimte voor ondernemers, over mededinging en over landbouwpolitiek. "Boeren en tuinders helpen zichzelf wel als het hun bedrijf betreft." Veerman ziet overeenkomsten tussen LTO en de vakbonden. "Zij zitten ook met de vraag wat ze kunnen doen voor hun leden. Dat wordt steeds lastiger in een individualistische maatschappij."

'Positief dat verzuilde LTO-organisaties samengingen'

Veerman was positief toen de verzuilde organisaties van LTO samengingen. "Maar het is misschien wel tijd voor een volgende stap. Daar moet je het over hebben met elkaar, met respect voor traditie en achtergrond. Stap over de belemmeringen heen en ga naar een nieuwe toekomst. Dat moet ook met nieuwe mensen. Elke verandering vraagt om nieuwe mensen", aldus Veerman.
LTO Nederland had geen behoefte om te reageren.

LTO Nederland had geen behoefte om te reageren op de uitspraken van oud-landbouwminister Veerman.

LTO zit in staartje van moderniseringsslag

In 2011 is Veerman samen met Pieter Winsemius als externe adviseur betrokken geweest bij de beleidsagenda van LTO voor de periode van 5 jaar. LTO is bezig met een moderniseringsslag bij de organisatie. Doelstelling is dat dit is afgerond bij het vertrek van voorzitter Albert Jan Maat per 1 oktober.

Of registreer je om te kunnen reageren.