Home

Nieuws

Nu ook verborgen kosten Hollandse gangbare groente in vizier

Handelsbedrijf Eosta voegt een in Nederland geteelde groente toe aan zijn vergelijkingen van maatschappelijke kosten van gangbaar en biologisch product. De campagne True Cost of Food was tot nu toe gericht op fruit uit andere werelddelen.

Op de winkelvloer in een groot aantal Europese landen verspreidt Eosta dit voorjaar folders met daarin de uitkomsten van een berekening van de kosten van biologische en gangbare producten. Daarbij gebruikt onderzoeksbureau Soil and More de door de VN-wereldvoedselorganisatie FAO ontwikkelde methodiek voor het berekenen van verborgen kosten in zes duurzaamheidsvelden.

Onder meer voor Argentijnse peren is die berekening gemaakt. Voor drie van de zes velden zijn cijfers bekend. Per hectare per jaar zijn de verborgen maatschappelijke kosten voor 752 euro voor gangbare peren en 424 voor biologische. Voor klimaat: 3144 versus 2542 euro. En voor de bodem 1163 kosten voor gangbaar versus 254 euro ópbrengsten voor biologisch.

2287 euro per hectare per jaar

"Al met al een verschil van 2287 euro per hectare per jaar", aldus Michaël Wilde van Eosta. "Kosten die we met zijn allen betalen. Of die we aan een volgende generatie doorgeven. Dat zet de veel gehoorde klacht dat biologisch zo duur is wel in een ander daglicht."

De folders liggen in Nederland bij de supermarkten van Ekoplaza. In Finland en Denemarken hebben ook gangbare supermarkten belangstelling getoond. Naast bewustwording bij consumenten en bij retailers, is doel van de campagne ook politieke beleidsmakers 'stof tot nadenken' te geven.

Regenboogpeen en aardappelen

Eosta wil het palet aan producten waarvoor deze berekeningen zijn gemaakt gestaag uitbreiden. Wilde: "Volgende week ben ik bij de biologische teler Krispijn van den Dries op bezoek. Die teelt behalve aardappelen ook regenboogpeen. Wellicht kunnen we vlak na de zomer al met een berekening komen."

Of registreer je om te kunnen reageren.