Home

Nieuws laatste update:16 jun 2016

Monsanto houdt Bayer af

Bayer heeft Monsanto gevraagd de boeken te openen, maar vooralsnog nul op het rekest gekregen. De Amerikaanse producent van Roundup en zaden wil eerst een beter overnamebod zien.

De overnamestrijd lijkt daarmee een ingewikkelde strijd te worden en de Duitse chemiereus Bayer moet bepalen hoe hij Monsanto weer aan tafel krijgt.

Bayer heeft een brief gestuurd naar Monsanto met details over de financiering van de deal en uitleg waarom het Duitse bedrijf geen onoverkomelijke bezwaren van mededingingsautoriteiten verwacht. Bayer vraagt om inzage in de boeken die eventueel tot een hoger bod kunnen leiden.

Hoger bod of onrust stoken

Bayer bood eerder 62 miljard dollar voor Monsanto. Een combinatie van Bayers landbouwdivisie CropScience en Monsanto zou de grootste speler op de markt voor zaden en gewasbescherming worden. Bayer kan ervoor kiezen inderdaad een hoger bod neer te leggen, maar kan ook proberen onrust te stoken onder aandeelhouders van Monsanto.

Het bod komt neer op 122 dollar per aandeel, oftewel een premie van 37% op de slotkoers net voor de bekendmaking. Beleggers die met de premie in het achterhoofd 'duur' zijn ingestapt, kunnen Monsanto onder druk zetten te gaan praten. Monsanto speelde dit spel zelf toen het Syngenta wilde overnemen tegen de wil van het management van de Zwitserse onderneming.

Aandeelhouders Bayer niet enthousiast

Maar Bayer heeft ook aandeelhouders en die hebben vooralsnog weinig enthousiast gereageerd op de overnameperikelen. Zoals vaker bij dergelijke deals vrezen de eigenaren van de overnemende partij dat te veel betaald wordt. Bayer kan Monsanto niet dwingen de boeken te openen.

Eerder slaagde diervoederconcern Nutreco erin Cargill buiten de boeken te houden door te blijven hameren op een bindend en hoger bod. Uiteindelijk ging Cargill zijns weegs en werd Nutreco, eigenaar van Trouw Nutrition, naar wens van het Nutreco-management overgenomen door familiebedrijf SHV.

Of registreer je om te kunnen reageren.