Home

Nieuws

KNMI: hagelstenen tot 10 centimeter geen absoluut record

Op een flink aantal plaatsen in Zuid-Oost Brabant viel vrijdag hagel met een doorsnede van 4 tot 6 centimeter.

Lokaal zijn zelfs stenen gevallen met een doorsnede van 7 tot 10 centimeter. Daarmee behoren deze stenen tot de grootste die de afgelopen 25 jaar in Nederland zijn waargenomen. Dat schrijft het KNMI in een weeranalyse over 23 juni, een dag met uitzonderlijke weersextremen.

Boven België ontstonden de zware buien die richting ons land trokken. In het zuidoosten van Brabant groeide één bui uit tot een zogenaamde 'supercel'. Deze bui trok in noordnoordoostelijke richting en veroorzaakte zeer grote schade, met name door grote hagelstenen.

De zware onweersbuien zijn het gevolg van een zuidzuidwestelijke stroming die op 22 juni tot stand kwam tussen een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden en een hogedrukgebied met kern boven de Baltische Staten. Deze aangevoerde lucht was zeer warm, vochtig en diep onstabiel. In deze luchtsoort konden zware buiencomplexen tot ontwikkeling komen die in de nacht van 22 op 23 juni, de 23e en in de nacht van 23 op 24 juni over Nederland trokken.

In die luchtstroming zijn verschillende records gebroken. Zo was het buitengewoon vochtig (luchtvochtigheid) en vielen stortbuien. In De Bilt viel 20 millimeter regen in 10 minuten. Een dergelijke hoeveelheid in zo'n korte tijdsduur heeft op een willekeurige plek een herhalingstijd van minder dan eens per 50 jaar, schrijft het KNMI.

Of registreer je om te kunnen reageren.