Home

Nieuws

Directe schade groente en fruit na Brexit lijkt mee te vallen

Exporteurs op Engeland zullen een gecontroleerd verlies incalculeren na de Brexit. Het directe effect is namelijk dat uitstaande facturen minder waard worden door de waardedaling van de pond Sterling, maar die lijkt beperkt.

Wiskerke Onions laat weten dat van te voren extra risico-afdekking heeft plaatsgevonden, maar vandaag daalde de pond even 15 procent, maar krabbelt al weer iets op. Die koersontwikkeling is belangrijk, omdat Nederlandse groente en fruit er duurder door worden.

Het Verenigd Koninkrijk is de tweede exportmarkt voor Nederland. De heftige koersdaling van de pond maakt uitstaande facturen bij bijvoorbeeld Engelse supermarkten minder waard, tenzij de contracten zijn afgesloten in euro's, of afgedekt met verzekeringen. Het is meestal een mix, laat een afzetorganisatie weten. Deze coöperatie heeft niet naar de waan van de dag geregeerd. "We hebben al een aantal maanden besloten wat we zouden doen met het oog op de Brexit. Als je nou de helft van je omzet maakt in Engeland en dat in ponden doet, kan je dat natuurlijk niet uitleggen aan je telers, maar deze ontwikkeling zal wel wat kosten ja."

Vertrouwen

Het GroentenFruit Huis bracht een statement naar buiten over de Brexit. Het GroentenFruit Huis betreurt de Brexit, maar spreekt de hoop uit dat de handelsbetrekkingen tussen beide landen hier niet onder lijden. Die relatie is in jaren opgebouwd. "Over en weer is er veel vertrouwen in de handelsrelaties tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland", aldus Gert Mulder, algemeen directeur van GroentenFruit Huis. "De beslissing gaat over de invloed van Brussel. Laten we alle dingen die goed geregeld zijn voor wat betreft de handelsbetrekkingen met het Verenigd Koninkrijk vooral behouden."

Hoofd koel houden

In een gezamenlijke verklaring zeggen LTO Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland sterk geloof te houden in de Europese Unie. De ondernemersorganisaties roepen op het hoofd koel te houden. "Door de Britse keuze gaat Europa, en Nederland daarbinnen, een periode van onzekerheid tegemoet. Er moeten nu antwoorden worden gevonden om het vertrek van het Verenigd Koninkrijk ordelijk te laten verlopen."

Of registreer je om te kunnen reageren.