Doorgaan naar artikel

Frankrijk voert ruim kwart minder appels uit

Op de overvolle appelmarkt is Frankrijk de grote verliezer. De export kelderde met een kwart tot een derde.

In de eerste 7 maanden van het lopende handelsseizoen – tot en met februari – heeft Frankrijk 257.739 ton appelen kunnen exporteren, dat is 27% minder dan in de voorafgaande periode. De uitvoer naar andere EU-landen daalde met meer dan een derde doordat er in die landen zelf door de grote oogst van 2018 minder vraag naar Franse appels is. In Frankrijk zelf lag die oogst door de langdurige droogte en andere weerproblemen met 1,4 miljoen ton juist op het op 1 na laagste niveau in jaren.

Gala zwaar onder druk

“Vooral de uitvoer van Gala, normaal de belangrijkste soort bij de export, staat zwaar onder druk door de overvloed op de Europese markt,” aldus de agrarische dienst Agreste in een marktoverzicht. Duitsland en België, traditioneel de 2 grootste klanten van Franse appels, namen tot nu toe twee derde minder af dan vorig seizoen. De totale export naar Duitsland kwam daarmee uit op 19.340 ton, die naar de Belgen op 11.370 ton.

Engeland grootste afnemer

De grootste buitenlandse afnemer blijft op afstand het Verenigd Koninkrijk, dat echter met 49.625 ton ook een kwart minder van de Fransen inkocht. Tweede klant is buurland Spanje met een aanvoer van 43.280 ton, dat is 21% minder. Nederland voerde volgens Agreste in het seizoen tot eind februari 16.105 ton appels uit Frankrijk aan, een daling met 34%.

Verre bestemmingen

De totale uitvoer naar derde landen lag met 80.000 ton 9% lager dan een jaar eerder. De Verenigde Arabische Emiraten nam daarvan 12.036 ton voor haar rekening, een daling met 22%. Een grote uitschieter is China, dat met de weliswaar bescheiden hoeveelheid van 4.248 ton bijna 6 keer zoveel Franse appels aanvoerde dan een jaar eerder. Agreste tekent daarbij wel aan dat die export naar China een seizoen eerder juist met 40% was gedaald.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin