Doorgaan naar artikel

Britse keten zoekt alternatief EU groente

Foto: ANP

Foto: ANP

De restaurantketen Wetherspoons inventariseert alternatieven voor de Europese groente die het nu gebruikt.

De keten adviseert supermarktketens dit onderzoek ook uit te voeren, ook al is het een theoretische voorbereiding op een harde brexit. Tim Martin, oprichter van Wetherspoons zegt dat hij 20% van de producten uit Engeland zelf of niet EU-landen moet betrekken. Groente is een van de producten die hij onderzoekt. Voor koffie en bier heeft de keten alternatieven. De Zweedse ciderproducent zegt bij een harde brexit productie in Engeland te zullen opstarten. Of Martin voor groente alternatieven op eigen bodem vindt, is niet duidelijk in een artikel in The Times.

Waarschuwing voor prijsstijging

Supermarkten in Engeland waarschuwen voor een prijsstijging van voeding van 12% bij een harde brexit. In dat geval is er geen overeenstemming over het uittreden uit de EU en gaan internationale handelsafspraken gelden met grenscontroles en invoertarieven. De voorspelde prijsstijging is niet alleen het gevolg van invoertarieven. Ook gaan de ketens uit van een koersdaling van 10% van de Britse pond en hogere kosten voor het invoeren van voeding. Ze moeten op zoek naar andere invoerhavens wegens te verwachten ernstige vertragingen in de huidige ferryhavens.

Angst overdreven

Malcolm Walker, directeur van de winkelketen Iceland, gelooft niet dat de angst voor een harde brexit terecht is. “Het is niet in het belang van Europa om een harde brexit te laten ontstaan.”

Deze week liet de Franse president Macron weten dat het Britse voorstel voor een relatie met vrij verkeer van goederen, maar niet voor personen, de EU kan schaden. Het zal andere EU-landen tot eenzelfde status buiten de EU kunnen verleiden.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin