Home

Nieuws

Boeren en tuinders laat uitbetaald

Nederlandse boeren en tuinders krijgen gemiddeld na 35 dagen uitbetaald, terwijl volgens afspraak al binnen 23 dagen zou moeten worden betaald. Dat blijkt uit een peiling van TNS Nipo in opdracht van ING.

In het MKB wordt alleen de industrie nog later uitbetaald.

ING liet onderzoek doen onder 1.200 ondernemers in het MKB. De bank rekent alle bedrijven tot 250 werknemers onder het MKB. ING concludeert dat het betaalgedrag ten opzichte van het MKB in het algemeen beter moet. De helft van alle MKB'ers krijgt facturen te laat betaald. Alleen de zorg krijgt in de meeste gevallen ongeveer binnen de gestelde termijn betaald.

Late betalingen leggen beslag op het beschikbare werkkapitaal. Het geld zit dus 'vast' en kan niet productief worden gemaakt, aldus ING. Als afnemers sneller uitbetalen, kunnen leveranciers uiteindelijk meer investeren. Het positieve effect van op tijd worden betaald, bedraagt voor het hele MKB miljarden.

Pijlen vooral gericht op supermarkten

De agrarische vakbonden en LTO Nederland roepen al enige tijd dat afnemers vaker op tijd moeten betalen. Ze richten hun pijlen daarbij vooral op de supermarkten, die het agrarisch MKB of de voedingsmiddelenconcerns te lang zouden laten wachten op hun geld. Detailhandel food en speciaalzaken zoals slagers en bakkers worden gemiddeld binnen 25 dagen betaald. Wel vaak te laat dus, want ze hanteren een betaaltermijn van zo'n 18 dagen.

Afnemers betalen later dan afgesproken uit, omdat ze te weinig kasstroom hebben of een inefficiënte administratie hanteren, aldus ING. ING schrijft het niet, maar een oorzaak zou ook kunnen zijn dat afnemers vaak groter en dus machtiger zijn dan MKB-bedrijven. Het MKB is vaak afhankelijker van de afnemer dan andersom.

Wie direct zaken doet met een eindgebruiker krijgt sneller uitbetaald. Gemiddeld binnen 16 dagen, terwijl bedrijven die aan andere bedrijven leveren gemiddeld 26 dagen moeten wachten.

Of registreer je om te kunnen reageren.