Home

Nieuws laatste update:30 mei 2016

NVWA laat veer op controle plantenziekte

De NVWA heeft moeite met het vinden van goed gekwalificeerd personeel. Dat blijkt uit de rapportage die staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Op het vlak van controle op plantenziektekundige aspecten laat de NVWA een veer. Het was aanvankelijk de bedoeling dat daarvoor 19 mensen zouden worden aangenomen (waarvan twee voor gewasbescherming). Dat zijn er in totaal vijf geworden. "Dit heeft ertoe geleid dat acties ten behoeve van het plan van aanpak nog zeer beperkt konden worden uitgevoerd", aldus de rapportage aan de Tweede Kamer. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoritiet noemt ook de werving van dierenartsen 'een aandachtspunt'. Uit het overzicht blijkt dat in de loop van vorig jaar 23 dierenartsen zijn aangesteld, terwijl 41 de dienst verlieten.

De NVWA probeert het tekort aan dierenartsen op te vangen met een 'flexibele schil' met 139 praktiserende dierenartsen. De keuring in slachterijen is een van de taken voor dierenartsen.

Pluimveeslachterijen in de clinch met NVWA

De pluimveeslachterijen hebben het afgelopen jaar fors in de clinch gelegen met de NVWA. Er zijn verschillende rechtszaken gevoerd over de interpretatie van de regels voor hygiëne in de koeling. Punt van discussie was of zogenoemd baansmeer wel of niet door de beugel kon.

Ondertussen zijn pluimveeslachterijen zich wel beter aan de regels gaan houden, zegt de NVWA. Het aantal inspecties waarbij verontreiniging werd aangetroffen daalde van een derde tot 7%.

De voortgangsrapportage meldt ook dat de inspecteurs van de NVWA beter (strenger) controleren en daarvan vaker verslag opmaken. Het is nu zaak dat die lijn wordt voortgezet, aldus de rapportage

Of registreer je om te kunnen reageren.