Doorgaan naar artikel

Europese Commissie belooft helderheid in kwekersrecht

De uitleg bij de biotechnologie-richtlijn van de Europese Unie moet meer helderheid en zekerheid geven over patent op planten en planteneigenschappen. Dat heeft Europees commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) woensdag gezegd aan het eind van een symposium over kwekersrecht.

Hoewel Bienkowska nog geen enkele inhoudelijke toelichting gaf op de richtsnoeren, verwelkomt staatssecretaris Martijn van Dam de toezegging van Bienkowska als “een absolute doorbraak”.

Bienkowska haalde een rapport van een door de Europese Commissie ingestelde expertgroep aan, die zich onder meer boog over de spanning tussen patentering van planten en planteneigenschappen en het kwekersrecht. De experts kwamen er niet uit.  Volgens Bienkowska vraagt het debat om verheldering.  “Wij moeten juridische zekerheid bieden”, aldus de Europees Commissaris.

Richtlijn niet veranderd

Verandering van de Europese Biotech Richtlijn is echter niet aan de orde, ook al omdat die procedure jaren kan duren. “Maar we kunnen ook niet niets doen”, zegt Bienkowska. “De beste manier om de impasse te doorbreken is om met een nadere interpretatie te komen in de tweede helft van dit jaar – en dat zal dicht bij het vierde kwartaal liggen”, aldus de Europees Commissaris.

Groot belang voor Nederlandse veredelaars

Van Dam zegt in een reactie dat de toezegging van Bienkowska voor Nederlandse veredelaars van groot belang is. “De sector is erbij gebaat dat biologisch materiaal vrij beschikbaar is. Dat bevordert innovatie in de veredelingssector, wat goed is voor de Nederlandse concurrentiekracht en uiteindelijk ook voor de voedselzekerheid in de wereld.”

Bienkowska deed haar toezeggingen tijdens een symposium in Brussel dat door Nederland was georganiseerd.  Zij onderschreef ook het belang van de versterkte samenwerking tussen het Europees bureau voor plantenrassen en het Europees Octrooibureau. Tijdens het symposium werd bekend gemaakt dat de  Het Europese Patent Bureau EPO en het Communautair Plantenrassen Bureau van de Europese Unie tot nauwere afstemming komen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin