Doorgaan naar artikel

Duur Europese kwekersrechten flink langer

Europese kwekersrechten zijn standaard een paar maanden langer beschermd dan gedacht. Voor een deel van de gewassen zit er bovendien een verlenging met vijf jaar aan te komen.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen (SGP) kwam erachter toen hij een aantal bloembolrassen wilde behoeden voor het net missen van een verlenging van het kwekersrecht met vijf jaar.

Die verlenging van 25 naar 30 jaar gaat waarschijnlijk later dit jaar gelden voor het kwekersrecht voor bloembollen, houtachtige gewassen en asperges. Rassen waarvan de termijn net per september zou zijn verstreken, zouden daar dus buiten vallen.

Langere terugverdientijd

Ruissen pleegde overleg met juridische experts over die termijn. De experts kwamen tot de conclusie dat Europese kwekersrechten standaard tot het einde van een kalenderjaar geldig zijn. Dit inzicht is volgens Ruissen niet alleen van belang bij de verlenging met vijf jaar, maar is van groter belang voor alle veredelaars. “De ontwikkeling van een nieuw ras laat zich niet makkelijk terugverdienen. Een paar extra maanden van bescherming kunnen voor ieder ras het verschil maken”, aldus Ruissen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin