Home

Nieuws laatste update:19 mei 2016

Bedrijven als Jumbo beloven snellere uitbetaling

Zeven grote bedrijven en organisaties waaronder Jumbo, Cargill, ABN Amro en ING beloven leveranciers in het MKB sneller, meestal binnen 30 dagen, uit te betalen.

Zij hebben zich aangesloten bij Betaalme.nu een platform om het mkb te beschermen tegen steeds langere uitbetaalprijzen. Zo belooft Jumbo op de website leveranciers met minder dan €200.000 aan geleverde producten afhankelijk van "specifieke omstandigheden" binnen 30 of 60 dagen uit te betalen. Grotere leveranciers krijgen toegang in hun ketenfinancieringsprogramma en dat is een redelijk nieuwe trend in de agrarische ketens. Ook in de groente en fruitafzet komt ketenfinanciering op bij grote partijen als The Greenery en Fruitmasters. Grote bedrijven laten financiers de facturering afhandelen en de uitbetalingen doen, uiteraard tegen betaling. Een versnelde uitbetaling wordt dan met een korting toegestaan. Dat geld komt uit de keten.

Het ministerie van Economische Zaken ondersteunt het initiatief Betaalme.nu, maar minister Kamp stelt wel dat ketenfinanciering de minst gunstige oplossing is voor de steeds langere uitbetaaltermijnen. Het zou beter zijn als de partijen gewoon sneller de factuur betalen van leveranciers.

Dikkere buffer voor MKB

Het streven is dat binnen 5 jaar de helft van de 1.000 grootste Nederlandse bedrijven meedoet aan Betaalme.nu, zodat er circa €2,5 miljard uit openstaande facturen vrijkomt voor het MKB, dat hierdoor een dikkere buffer en meer vermogen om te investeren krijgt. Meer dan 10.000 MKB-bedrijven zouden kunnen profiteren van snellere uitbetaling.

De deelnemende bedrijven geven elk in een eigen manifest aan hoe ze hun deelname in de praktijk brengen. De bedrijven beloven in elk manifest ook hun vooruitgang te monitoren en rapporteren.

'Snel betalen teken van betrouwbaarheid'

Cargill belooft afnemers die voor minder dan €50.000 aan producten leveren binnen 30 dagen uit te betalen. "In de grondstoffenhandel is snel betalen een teken van betrouwbaarheid', aldus Marc de Haas van Cargill. "Dat doen wij al heel lang zo, dus was het voor ons een kleine stap om een manifest voor Betaalme.nu te ondertekenen."

Of registreer je om te kunnen reageren.