Home

Nieuws laatste update:24 mei 2016

Bayer biedt $62 miljard op Monsanto

Bayer heeft een bod van $62 miljard (€55,2 miljard) op Monsanto neergelegd.

Volgens Bayer's topman Werner Baumann voeren de twee bedrijven 'constructieve discussies' en kan de deal grote synergievoordelen opleveren. Eerder verklaarden de bedrijven gesprekken te voeren, zonder een overnamesom te noemen.

Groot in gewasbescherming en veredeling

Bayer is als eigenaar van Bayer CropScience de tweede grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen en een grote speler met zaden. Monsanto is de grootste veredelaar wereldwijd en leidend met transgene gewassen. Monsanto is ook bekend als eigenaar van de herbicide Roundup, een glyfosaatproduct; het grootste merk in gewasbescherming.

$122 per aandeel

Bayer betaalt $122 per aandeel. Dat is ruim een derde boven de gemiddelde prijs van het aandeel Monsanto in het afgelopen halfjaar. Bayer denkt vanaf het vierde jaar na de deal jaarlijks $1,5 miljard te kunnen besparen en dat de inkomsten in het eerste jaar na afronding met zo'n 5% kunnen stijgen. Monsanto geeft geen commentaar.

Beleggers reageren negatief
Bayer maakt de som bekend nadat bezorgde beleggers het aandeel Bayer hard lieten dalen. Beleggers van Bayer reageerden dus negatief op de gesprekken, wellicht uit angst dat de deal wordt betaald uit nieuw uit te geven aandelen. De uitgifte van nieuwe aandelen kan de waarde van bestaande aandelen doen verwateren.
Baumann noemt deze reactie 'ongeïnformeerd'. "We zijn er volkomen overtuigd van de motivering van het voorstel", zegt hij. Baumann gaat niet in op speculatie dat Bayer zou splitsen om de deal te financieren. Naast de divisie CropScience heeft Bayer ook een grote divisie die medicijnen maakt. Eerder werd de 'oude' chemie al los van het bedrijf gezet.
Foto: Bayer

Monsanto wilde Syngenta overnemen

Monsanto probeerde zelf eerder Syngenta over te nemen, maar deze deal ketste af. Monsanto wilde Syngenta overnemen, omdat het een zwakke gewasbeschermingsportefeuille heeft. Het bedrijf verdient steeds minder met Roundup, omdat de patenten achter het product al enige tijd zijn vervallen en de concurrentie van vergelijkbare producten is hevig.

Naast Roundup heeft Monsanto maar een beperkt aantal gewasbeschermingsmiddelen in portefeuille. Bayer wordt mogelijk gemotiveerd door de toenemende ontwikkelings- en toelatingskosten voor nieuwe producten. Alle bedrijven in de agrochemie hebben last van lage prijzen voor graan, soja en zuivel, die ook bij toeleveranciers van boeren leidt tot prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.