Home

Nieuws

ABN Amro voorziet betere prijzen groente en fruit

De gemiddelde prijs voor groenten- en fruit zal komende jaren verder aantrekken, voorziet ABN Amro.

Na een 20 procent hogere prijs in 2015 gaat de bank in haar sectorprognose uit van een stabilisering en prijsstijging van 0,5 procent in 2016 en 2017. Ook de volumes groeien met 2,5 procent en 1,0 procent. In een toelichting stelt de bank dat het niet voor alle telers zal gelden en alle marktsegmenten, maar duidelijke marktontwikkelingen brengen de markt tot een positieve marktverwachting.

Ketens

Voor telers van groente en fruit zijn stabielere relaties waar te nemen. Het kunnen leveren van homogeen product door het jaar heen blijkt een belangrijk instrument. Voor fruittelers zijn de prijzen beter als gevolg van lagere productievolumes binnen Europa, zo schrijft de bank. Het rapport over de sectorprognose is in december geschreven, maar geldt vandaag nog, stelt de bank.

40 procent

De bank verwacht dat in 2020 circa 40 procent van de productie via vaste ketens afgezet wordt. Voor deze producten zijn afnemers bereid langere contracten af te sluiten met betere prijzen dan op de dagmarkt. Duurzaamheid, voedselveiligheid, - kwaliteit en betrouwbaarheid spelen een grote rol bij deze waardering.

Of registreer je om te kunnen reageren.