Home

Nieuws

Wet legt handel kunstmest aan banden

De handel in en de verkoop van (ammoniumnitraathoudende) kunstmest en andere stoffen die als grondstof voor zelfgemaakte explosieven kunnen dienen wordt verder aan banden gelegd.

De Tweede Kamer neemt daarover deze week de Wet precursoren voor explosieven aan.

Gelijke regels in EU

De wet is een uitwerking van een Europese verordening uit 2013, die in september 2014 van kracht is geworden. Doel van de Europese verordening is de regels op de verkoop van stoffen die kunnen dienen als grondstof voor explosieven voor de Europese Unie in alle lidstaten gelijk te trekken.

In de wet is geregeld dat bepaalde kunstmestsoorten alleen verkocht mogen worden aan particulieren die daarvoor een vergunning hebben. Bovendien moet iedereen die in kunstmest handelt verdachte transacties, verdwijningen en diefstallen van de grondstoffen melden bij de overheid.

Diefstal zak kunstmest melden

Niet elke verdwenen kilo kunstmest moet worden gemeld, zo blijkt uit de toelichting bij de wet. Het is gebruikelijk dat bij bulkoverslag van kunstmest verschillen van duizenden kilo's ontstaan. Dat is niet verdacht en hoeft niet gemeld te worden, aldus de wetgever. Maar diefstal van economisch onaantrekkelijke producten, zoals aceton of een zak kunstmest, is wel verdacht en moet dus wel worden gemeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.