Home

Nieuws

The Greenery groeit in Duitsland en VK, niet op thuismarkt

The Greenery kon in 2015 de afzet richting de Duitse markt opkrikken met 15 procent en naar het Verenigd Koninkrijk zelfs met 35 procent, maar verloor aandeel op de Nederlandse markt.

Dat blijkt uit de jaarcijfers van Coforta, eigenaar van aandelen van The Greenery. Nederland is nog altijd goed voor 61 procent van de netto-omzet. De uitvoer naar Duitsland ligt op 15 procent van de netto-omzet. In het Verenigd Koninkrijk wordt 9 procent van de netto-omzet behaald. Bij die divisie werd recent een reorganisatie doorgevoerd. De afzet van producten naar overige landen in of buiten de EU daalde in 2015. De groei in Duitsland en Engeland zat vooral in retail, waar in 2015 ook voor hogere prijzen werd afgezet.

460 lidbedrijven

Het aantal aangesloten telersbedrijven daalde van 515 op 1 januari 2015 naar circa 460 op 1 januari 2016. Van de daling van 55 lidbedrijven stopten er negentien. Een deel koos ook voor beëindiging van het lidmaatschap, maar blijft leveren aan de organisatie. Het volume import daalde.

Het percentage thuisverlading nam in 2015 toe tot 60 procent (was 54 procent in 2014), waardoor meer producten rechtstreeks van teeltbedrijf naar afnemer gaat.

Glasgroente

Glasgroente blijft de belangrijkste groep binnin de afzetorganisatie met 47 procent van ledenvolume, gevolgd door zachtfruit (22 procent), vollegrond (16 procent) en hardfruit (11 procent).  Bij die laatste groep heeft Coforta kleine telers ondergebracht in twee clusters om ook deze groep binnen de coöperatie te houden. Voor kleine telers zijn de afzetkosten relatief hoog.

Certificaten

Coforta maakte eind 2015  bekend het certificatensysteem te beëindigen en stopte met levering aan een aantal niet-strategische klanten in handel. Bij de overgebleven groep klanten wordt gestreefd naar verdere volumegroei, met name in retail.

Het aantal werknemers in 2015 lag op 1.328, een kleine honderd minder dan in 2014 toen de reorganisatie werd ingezet. Die daling zit vooral in kantoorpersoneel en niet zozeer in logistiek of transportpersoneel.

Door deze doorgaande kostendaling verwacht de afzetorganisatie in 2016 een verdere verbetering van de resultaten.

 

Zie ook bericht over Greeneryresultaten

Of registreer je om te kunnen reageren.