Home

Nieuws

SGP wil meerjarig akkoord landbouw en overheid

'Voorkom grillig overheidsbeleid' en maak voor ten minste 5 jaar afspraken tussen landbouw en overheid, zodat boeren weten waar ze aan toe zijn. Dat wil de SGP.

Er moeten voor de landbouw voor langere tijd duidelijke en concrete afspraken worden gemaakt, door een landbouwakkoord te sluiten tussen boeren en beleidsmakers in Den Haag en Brussel. Dat vindt SGP-partijleider Kees van der Staaij. Hij deed de oproep om tot een landbouwakkoord te komen tijdens het partijcongres in Hoevelaken. "Dan ligt beleid ten minste voor meer dan vijf jaar vast. Boeren zijn dan niet de dupe van grillig beleid en een overheid die met de rechterhand geeft en met de linkerhand weer neemt", vindt Van der Staaij.

'Sector in negatieve spiraal'

Hij constateerde dat het huidige kabinet van VVD en PvdA de boeren en tuinders te vaak links laat liggen, en dat terwijl juist de export van land- en tuinbouwproducten belangrijk is voor de economie. Van der Staaij geeft als voorbeeld de varkenshouderij. "Voor hetzelfde varken krijgt de boer nu evenveel als tien jaar geleden. De regelgeving stapelt zich echter op. De kosten zijn enorm toegenomen. De sector zit in een negatieve spiraal."

'Dierenwelzijn maar wel met fatsoenlijke prijs'

SGP wil de agrarische sector een belangrijke plaats geven in het verkiezingsprogramma voor de verkiezingen in 2017. "Wij willen een duurzame landbouw met goede aandacht voor dierenwelzijn. Maar daar hoort wél een fatsoenlijke prijs bij. Veel te vaak wordt nieuw beleid gevoerd over de rug van de boeren", vindt Van der Staaij. Hij hekelde de oneerlijke concurrentie uit landen waar niet dezelfde strenge eisen voor de landbouw gelden. Ook vindt hij dat de regelgeving niet altijd goed aansluit bij de boerenpraktijk. "Een beetje meer boerenverstand zou Den Haag niet misstaan", aldus Van der Staaij.

SGP-partijleider: 'Een beetje meer boerenverstand zou Den Haag niet misstaan.'

Of registreer je om te kunnen reageren.