Onderzoek zachtfruit op het spel door geldgebrek

20-06-2019 | |
De Kleinfruitdag vaan NFO en Vlamings werd gisteren gehouden in Waverveen. - foto: Ton van der Scheer
De Kleinfruitdag vaan NFO en Vlamings werd gisteren gehouden in Waverveen. - foto: Ton van der Scheer

De NFO is met spoed op zoek naar zachtfruittelers die willen bijdragen aan gewasbeschermingsonderzoek.

Binnen een week moeten nog voor meerdere duizenden euro’s aan toezeggingen van telers binnenkomen wil het onderzoek naar uitval van rodebessenstruiken kunnen doorgaan. Voorzitter Frederik Bunt van de NFO werkgroep Steenfruit en Zachtfruit deed op de Kleinfruitdag op 19 juni in Waverveen een oproep aan telers om voor een paar tientjes per hectare mee te doen aan de financiering.

Subsidietoezegging loopt af

“We willen onderzoeken of de uitval van bessenstruiken wordt veroorzaakt door de schimmel Eutypa of door de bessenglasvlinder. De provincie Gelderland en het Fruitpact zijn bereid € 25.000 bij te dragen. Maar daar moet dan een net zo groot bedrag aan sectorfinanciering tegenoverstaan.”

De subsidie gaat naar andere projecten als de fruitteelt niet op tijd die financiering rondkrijgt. Als het gros van de rodebessentelers meebetaalt, is een bedrag van € 65 per hectare voldoende. NFO-leden hoeven maar € 32,50 per hectare te betalen, de NFO zet daar een flink bedrag naast.

Ook onderzoek suzuki-fruitvlieg nodig

Ook voor een permanente gewasbeschermingsoplossing tegen de suzuki-fruitvlieg is onderzoek nodig. Daar zouden de kersen-, frambozen- en bramentelers € 75 per hectare aan moeten bijdragen, aldus NFO-bestuurder Bunt. Het gaat om onderzoek naar de werking van netten, kappen en gebruik van de juiste spuitdoppen, om aan te kunnen tonen dat de telers in de praktijk een reductie van 97 tot 99% van de emissie naar het oppervlaktewater door de middelen Tracer en Exirel kunnen bereiken.

Bunt: “De overheid geeft nu nog tijdelijke vrijstellingen af. Maar dat is op voorwaarde dat er zicht is op een permanente oplossing. En daarvoor is die emissiereductie nodig, die we alleen met het juiste onderzoek kunnen aantonen.” Telers die de noodzaak van deze onderzoeken inzien kunnen contact opnemen met de NFO.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer