Fruitteelt lonkt naar robotarbeid

04-11-2021 | Laatste update op 13-05 | |
Behalve oogsten kunnen ook andere werkzaamheden op fruitbedrijven gerobotiseerd worden. - Foto: Ton van der Scheer
Behalve oogsten kunnen ook andere werkzaamheden op fruitbedrijven gerobotiseerd worden. - Foto: Ton van der Scheer

De fruitteelt ziet verdere robotisering als voorwaarde voor het opvangen van tekorten op de arbeidsmarkt.

Dat blijkt uit een opiniepeiling door de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Een flinke meerderheid van 65% ziet robotisering van arbeid die nu nog door medewerkers wordt gedaan als nodig op het eigen bedrijf. Daarvan is weer 46% ook al daadwerkelijk aan de slag met robotisering of van plan dat snel te gaan doen. 54% wacht liever nog tot de ontwikkelingen wat verder zijn.

Extra aandacht

In de fruitteelt is de laatste jaren extra aandacht gevraagd voor nieuwe technologie op de bedrijven met het project Fruitteelt 4.0. Ook op de Nationale Proeftuin Precisielandbouw is met de deelname van 2 fruittelers robotisering en digitalisering scherper in beeld gekomen. Het recentste voorbeeld van dit soort technologie is het Fieldlab dat Delphy samen met het Zeeuwse fruitbedrijf Feijtel is gestart.

Te dure oplossing

Die nieuwe technieken zijn niet allemaal in de eerste plaats ingestoken op het robotiseren van arbeid. In de NFO-peiling stelt 29% van de respondenten dat robotisering als oplossing van de arbeidskrapte veel te duur is. Een kleine minderheid van 9% geeft aan geen problemen te verwachten met het arbeidsaanbod.

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur


Beheer