Doorgaan naar artikel

‘Circulair in vers én verwerkt’

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Al 20 jaar zetten we onze blauwe bessen niet alleen vers af, maar ook via verwerkt product.

Wat een regenbuien hebben we gehad. In America is vanaf begin maart 2019 in totaal 99 millimeter gevallen. De Maas in Maastricht heeft de hoogste afvoer sinds 2011 bereikt. Natuurlijk wel goed voor de stand van het grondwater. We krijgen weer heerlijk voorjaarsweer. Bij de meeste blauwebessentelers is de snoei achter de rug. De knoppen van de blauwe bessen schuiven al. Het begin voor het komende seizoen is gemaakt.

Nieuwe teelt

Onze blauwe honingbessen zitten goed in het blad. De blauwe honingbes, oftewel haskap, is een redelijk nieuwe teelt in Nederland. De afgelopen zondag stonden we op een totaalmarkt voor natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel. Hier was de vraag naar deze bes, maar ook naar het verwerkte product van de blauwe honingbes groot. Er wordt gesteld dat de gezondheidsvoordelen van de blauwe honingbes meer zijn dan die van de blauwe bes.

Mooi weer

Door het mooie weer zullen deze bessen goed in bloei komen te staan. De weersvoorspellingen voor de komende dagen zijn veelbelovend, de bijen en hommels zullen het druk krijgen!

Tuinbouwakkoord

14 maart is het Tuinbouwakkoord ondertekend. Volgens Marc Calon, voorzitter van LTO Nederland, is deze ondertekening een belangrijke stap voor de toekomst van de totale tuinbouw in Nederland. Centraal staat dat de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse tuinders verstevigd wordt door in te zetten op 7 prioriteiten. De rode draad in dit akkoord is ook het in praktijk brengen van circulaire tuinbouw.

Meerwaarde creëren

Al zo’n 20 jaar zijn we bezig om onze blauwe bessen niet alleen vers af te zetten, maar ook via verwerkt product. Dit kan zijn sap, jam, likeur et cetera. Hierdoor proberen we een meerwaarde voor de blauwe bes te creëren, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan. Aangezien er voor de verwerking meestal een klasse wordt gebruikt die het kieskeurige groente-/fruitschap in de winkels niet haalt. Dus men kan volgens mij hier ook spreken over circulaire tuinbouw.

Voor wat betreft het punt innovatie in het Tuinbouwakkoord zijn we met de groep Blueberry Innovators hard aan het werk om de juiste weg in te slaan.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin