Home

Nieuws

Omzet Syngenta onder druk

Syngenta heeft in het eerste kwartaal 7% minder omzet geboekt, maar groeide in groente. De wisselkoers speelde een grote rol, maar het bedrijf verkocht ook minder pesticiden in met name Latijns-Amerika. Het bedrijf gaat volgens CEO John Ramsay nog harder snijden in de kosten.

Syngenta boekte het afgelopen kwartaal een omzet van $3,7 miljard (€3,3 miljard). Het is het 5e kwartaal op rij dat de omzet is gedaald. De markt voor zaden en gewasbescherming staat onder druk omdat prijzen voor de grote handelsgewassen zijn gedaald. Boeren verdienen minder en kopen meer prijsbewust hun productiemiddelen in.

Wisselkoers grootste pijnpunt

Een groot deel van de pijn zit in de wisselkoers en is daarom in zekere zin boekhoudkundig. Het bedrijf realiseert verreweg de meeste omzet in de eurozone maar rapporteert in dollars. Omdat de dollar sterker is geworden valt omzet die geboekt werd in andere munten een stuk lager uit. Bij constante wisselkoersen was de omzet gelijk gebleven.

Minder omzet met middelen als glyfosaat

Het Zwitserse bedrijf realiseerde gecorrigeerd voor wisselkoersen 18% minder omzet met non-selectieve herbiciden, zoals glyfosaat. Syngenta besloot eerder zijn positie met glyfosaat af te bouwen. De marges op de onkruidverdelger zijn minimaal. Sinds het patent op de werkzame stof achter het product is vervallen, is het aantal aanbieders van glyfosaat sterk toegenomen.

De omzet met selectieve herbiciden bleef gelijk terwijl met fungiciden en insecticiden respectievelijk een krimp van 1% en 4% werd genoteerd. De kleinere 'Seedcare'-divisie die coatings maakt, groeide exclusief wisselkoersen nog wel. Best opmerkelijk want een deel van deze producten, de zogeheten neonicotinoïden, zijn in de EU verboden.

Minder omzet met mais en soja, meer met groente

De omzet met zaden is gecorrigeerd voor wisselkoersen gestegen met 4%. Met mais- en sojazaad werd minder omzet geboekt terwijl in het groentesegment, deels vanuit Nederland aangestuurd, ook groei is geboekt.

Bedrijfsonderdelen verkopen

Topman John Ramsey zegt in een interview met persbureau Bloomberg meer focus te leggen op kostenbeheersing. Het bedrijf is halverwege een programma dat jaarlijks $1 miljard aan kosten moet besparen. Volgens de Brit is Syngenta eerder dan de concurrentie begonnen in kosten te snijden.

Onderdelen die geen brutomarge van 50% of meer realiseren, kunnen worden verkocht, aldus Ramsay. Volgens Ramsay zal Syngenta vermoedelijk nog voor het einde van 2016 zijn overgenomen door het Chinese ChemChina.

Of registreer je om te kunnen reageren.