Home

Nieuws

In tuinbouwgemeentes meer nee-stemmers referendum

In Nederlandse tuinbouwgemeentes zijn relatief meer nee-stemmers geteld in het referendum gisteren dan gemiddeld in Nederland.

Gemiddeld in Nederland stemde 61,1 procent tegen en 38,1 procent voor, met een opkomst van 32 procent. In Westland stemde 68 procent tegen het associatieverdrag in het referendum, met een opkomst van 35 procent. Ook in Horst aan de Maas (63 procent), Lansingerland (64 procent), Kaag en Braassem (64,7 procent), Hollands Kroon (68,5 procent), en het Betuwse Buren (67 procent) waren relatief meer tegenstemmers dan gemiddeld in Nederland. In Midden Delfland lag de uitkomst precies op het landelijk gemiddelde.

Het kabinet en de Tweede Kamer zullen zich nu gaan buigen over de uitkomst van het referendum, zei premier Rutte. Nederland kan niet zonder meer doorgaan met ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne, zei hij. "Dat is mijn politieke opvatting. Het nee-kamp heeft duidelijk gewonnen. Voor het definitieve opkomstpercentage moeten we nog meer zekerheid krijgen. We gaan nu een proces in dat stap voor stap gaat. Na de uitslag bespreekt het kabinet deze. Daarna volgt het overleg met de Tweede Kamer en onze Europese partners. Daar nemen we de tijd voor. Dat zal eerder weken dan dagen gaan duren."

Of registreer je om te kunnen reageren.