Home

Nieuws

Greenpeace zet Nederlandse supers onder druk

Na Duitse supers zet Greenpeace nu ook de drie grote Nederlandse supermarkten onder druk om bij-onvriendelijke gewasbeschermingsmiddelen uit hun schappen te verbannen.

In een vanmorgen verschenen rapport luidt Greenpeace de noodklok over de stand van bestuivende insecten in Nederland. Bijen, hommels en zweefvliegen hebben het moeilijk door het intensieve gebruik van chemische middelen in de Nederlandse tuinbouw aldus de milieuorganisatie. Om dat gebruik te verminderen, kijkt Greenpeace nu naar de supermarkten.

"Supermarkten kunnen hun beleid verbeteren door een aantal schadelijke bestrijdingsmiddelen met voorrang uit hun keten te bannen en te zorgen dat zij geen schade meer aanrichten aan bestuivers, biodiversiteit en milieu", aldus campagneleider Kees Kodde.

"Innovatieve boeren tonen in de praktijk aan dat een duurzame landbouw heel goed mogelijk is en moeten daarvoor eerlijker beloond worden."

AH, Jumbo en Lidl Nederland zouden het gebruik van met name de acht meest schadelijke middelen door de aan hen leverend boeren en tuinders de komende jaren moeten uitfaseren. Het gaat daarbij onder meer om de omstreden neonicotinoïden. Kodde: Aldi Duitsland heeft haar tuinders al opgeroepen om te stoppen met de middelen thiamethoxam, chlorpyrifos, clothianidine, cypermethrin, deltamethrin, fipronil, imidacloprid en sulfoxaflor. De lijst van omstreden middelen is echter nog een stuk langer.

De druk op de supers wordt momenteel opgevoerd met een online petitie. Mochten de supers hun verantwoordelijkheid op dit punt niet of onvoldoende nemen, dan heeft Greenpeace nog een aantal actiemiddelen tot haar beschikking.

Of registreer je om te kunnen reageren.