Home

Nieuws

Britse boerenbond poogt herkomst groente in kaart te brengen

De National Farmers Union heeft een online winkelgids gepubliceerd waarin te zien is welke producten in de grote supermarkten van Britse boeren en tuinders komen.

De boerenbond vraagt consumenten daarbij 'de gids te gebruiken om te controleren in hoeverre hun plaatselijke winkel de eigen landbouw steunt'. Voor groente en fruit is die gids verre van compleet. Alleen van Aldi weet de NFU dat zeker veertig procent van de verkochte groente en fruit uit Groot-Brittanië komt. Van andere ketens als Morrisons en Waitrose heeft de NFU wel een pakket groente en fruit doorgekregen dat tijdens het Britse seizoen volledig binnenlands wordt ingekocht. Het gaat dan vooral om vollegrondsgroente en fruit van Britse bodem.

Britse voeding promoten

De bond heeft een jaar nodig gehad om de gegevens te verzamelen en de gids samen te stellen. De NFU probeert de informatie vervolgens up-to-date te houden omdat het inkoopbeleid van de grootwinkeliers steeds verandert.

''We willen Britse voeding promoten onder het algemene publiek en het voor mensen die producten uit eigen land willen kopen makkelijker maken om die te vinden. Tegelijk kunnen de boeren er uit leren hoe ze zich meer op producten voor de binnenlandse markt kunnen richten,'' zegt Ruth Mason, hoofd voedingsbeleid bij de bond.

Of registreer je om te kunnen reageren.