Home

Nieuws

AH: Hartman werkt al bijna zonder bijgevoelige middelen

Leverancier Hartman werkt al bijna 100 procent zonder de (mogelijk) bijgevoelige middelen waar Greenpeace een verbod op eist.

Dat stelt Albert Heijn in een reactie op de campagne van Greenpeace tegen Albert Heijn, Jumbo en Lidl. Albert Heijn sluit niet uit dat het op termijn de inkoopeisen zal aanpassen op deze middelen, maar zegt met koepel CBL en andere ketenpartners breder te kijken naar verduurzaming van voedsel. "We hebben een gesprek gehad met Greenpeace en we doen al veel aan het beperken van gebruik van bestrijdingsmiddelen, maar we houden dat niet echt bij. Bijvoorbeeld Hartman werkt al bijna zonder deze middelen, maar houdt ze achter de hand voor als het echt nodig is. We zijn al veel in overleg met onze telers over verduurzaming, maar we leggen daarin geen eenzijdige lijst op aan telers, welke middelen ze kunnen gebruiken en welke niet. We doen al veel op dat gebied. Verduurzaming van voedsel heeft prioriteit en staat hoog op onze agenda. We moeten daarover blijven praten met de telers."

Jumbo

Jumbo wijst op de ketenprojecten die het al doet met The Greenery in de Bee Deal. "In deze unieke ketenaanpak hebben we gezamenlijke afspraken gemaakt om de leefomgeving van bijen te verbeteren. Jumbo is van mening dat we enkel in ketenverband, zoals bij deze Bee Deal, kunnen werken aan een structurele oplossing." Wel wijst Jumbo op de verantwoordelijkheid van alle schakels in de keten op dit vlak.

Voorrang

Greenpeace vraagt supermarkten in actie te komen tegen een groep middelen. In Duitsland leidde dat eerder tot een ban door Aldi van een groep middelen. In Nederland kiest de keten voor eenzelfde strategie, al is nog niet geprotesteerd bij de winkels zelf, zoals in Duitsland. "Supermarkten kunnen hun beleid verbeteren door een aantal schadelijke bestrijdingsmiddelen met voorrang uit hun keten te bannen en te zorgen dat zij geen schade meer aanrichten aan bestuivers, biodiversiteit en milieu", stelde campagneleider Kees Kodde gisteren.

Het GroentenFruit Huis verwijst naar LTO voor een reactie op de actie van Greenpeace.

Of registreer je om te kunnen reageren.