Home

Nieuws

'Van Dam zet lijn Dijksma over plantmateriaal stevig door'

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft maandag werkbezoeken gebracht aan Naktuinbouw in Roelofarendsveen en koepel voor uitgangsmateriaal Plantum.

Volgens Plantum gaf Van Dam bij zijn bezoek er blijk van de lijn van zijn voorganger Dijksma stevig voort te zetten. Van Dam vindt bijvoorbeeld octrooien op natuurlijke planteigenschappen een zorgwekkende ontwikkeling. In de aankomende maanden staat deze problematiek en het oplossen daarvan op de agenda van het Nederlands voorzitterschap van de Europese Unie.

Ook de dominantie van grote bedrijven kwam aan bod. Nieuwe veredelingsmethoden zullen vooral voor de grootste bedrijven tot groot voordeel leiden. De vraag of deze methoden gereguleerd moeten worden, ligt nu voor in Brussel. Nederland heeft daarin afgelopen jaren een voortrekkersrol gespeeld.

Met antwoorden over de problematiek rondom het gewasbeschermingsdossier kwam hij niet. Volgens Plantum bood hij 'slechts een luisterend oor.' Hij begreep de problematiek, maar kwam niet met antwoorden of oplossingen, schrijft Plantum in een persbericht.

Toekomst Naktuinbouw

De staatssecretaris bezocht Plantum en Naktuinbouw samen met enkele ambtenaren van het Ministerie van Econo­mische Zaken. Van Dam speelt een rol in de toekomstbepaling van Naktuinbouw. Dit jaar moet de overheid met Naktuinbouw en bedrijfsleven een nieuw model ontwikkelen voor de keuringsdienst. Naktuinbouw verwacht niet dat het daardoor nog onder de NVWA zal vallen, zoals aanvankelijk de bedoeling leek.

Daarbij is recent bekend geworden dat de Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en Naktuinbouw  intensievere samenwerking onderzoeken of integratie van activiteiten. Bestuur en directie van Naktuinbouw zijn tevreden met het bezoek. Directeur John van Ruiten: "Alle belangrijke aspecten van ons werk zijn gepresenteerd/langsgekomen. De Staatssecretaris had veel interesse en een open houding. Door dit bezoek heeft de Staatssecretaris een prima introductie ge­kregen over de systematiek van kwaliteitsbewaking en kwaliteitsbevordering van teeltmateriaal in Nederland."

Of registreer je om te kunnen reageren.