Home

Nieuws laatste update:30 mrt 2016

VVD en SGP bezorgd over Jonge Landbouwersregeling

VVD en SGP maken zich zorgen over de jongeboerenregeling. De partijen hebben Kamervragen gesteld. NAJK vindt dat de steunmaatregel voor jonge boeren, die in het kader van het Europees landbouwbeleid is ingevoerd, niet werkt. De organisatie vraagt provincies de Jonge Landbouwersregeling opnieuw te bekijken.

Het budget komt volgens NAJK niet bij de boeren terecht voor wie de ondersteuning is bedoeld: de jonge ondernemers die na bedrijfsovername investeringen willen doen om het bedrijf toekomstbestendig te maken. Binnen de huidige regeling kan ook steun worden aangevraagd door samenwerkingsverbanden waarbij de bedrijfsoverdracht nog niet heeft plaatsgevonden. Ook zijn de aangedragen investeringen slecht toepasbaar voor jonge boeren en tuinders, vindt NAJK.

Er is een lijst opgesteld met 14 investeringsmogelijkheden waarvoor subsidie wordt verleend. Het gaat bijvoorbeeld om koematrassen, mestvergisters of zonnepanelen. "Er geldt bovendien een minimumbedrag van €20.000 voor investeringen. Bij een aantal van de geboden investeringsmogelijkheden komen de jonge boeren daar lang niet aan", zegt Sander Thus van NAJK.

Aanpassen en opnieuw open stellen

SGP en VVD vragen Van Dam om opheldering. Ze willen weten hoe de regeling tot stand is gekomen en of staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) de mening deelt dat het geld niet op de juiste plek terechtkomt. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vraagt de staatssecretaris of hij bereid is de regeling aan te passen en later dit jaar opnieuw open te stellen, als het budget dit toelaat. Helma Lodders (VVD) vraagt ook wat Van Dam gaat doen om ervoor te zorgen dat het budget voor de regeling bij de doelgroep terechtkomt.

NAJK buiten spel gezet

NAJK was in het voortraject betrokken bij de werkgroep die zich richtte op de regeling. In deze werkgroep zaten naast NAJK het regiebureau POP, RVO en een afvaardiging van de provincies. "In augustus vorig jaar werd naar aanleiding van Kamervragen van CDA versnelling aangebracht in het traject", kijkt Thus terug. NAJK mocht niet deelnemen aan het vervolgtraject. "Mij is verteld dat we op de hoogte zouden worden gesteld als er dingen zouden veranderen ten opzichte wat toen afgesproken was. Dat is niet gebeurd, terwijl de regeling nu heel anders uitpakt", zegt Thus.

NAJK en het ministerie van Economische Zaken hadden samen een werkwijze bedacht om ervoor te zorgen dat de ondersteuning juist terecht zou komen bij jonge ondernemers na bedrijfsovername.

Mogelijkheid om steun aan te vragen

Anders dan afgesproken biedt de regeling nu ook de mogelijkheid voor jonge boeren die nog in maatschap met ouders werken om steun aan te vragen. Jonge ondernemers kunnen kiezen voor 30% subsidie voor een investering als ze volledig zelfstandig boeren. Ondernemers met een oudere vennoot krijgen 20% korting op de subsidie per oudere vennoot, waardoor ze nog 24% subsidie op de investering kunnen krijgen. "Deze tweede route is toegevoegd aan het oorspronkelijke plan", legt Thus uit. "We hebben uitgebreid over de nadelen hiervan gesproken, ik snap niet waarom dit er toch ingekomen is", zegt Thus.

€35 miljoen beschikbaar

De Jonge Landbouwersregeling is dit jaar voor het eerst opengesteld, 2 jaar later dan gepland. In de huidige periode van het GLB (tot 2020) wordt de regeling nog jaarlijks opengesteld. In totaal is €35 miljoen beschikbaar, waarvan de helft bestaat uit cofinanciering van provincies.

Thus verwacht dat er daarnaast dit jaar – door de specifieke regels – weinig van het budget op de juiste plek terechtkomt.

Of registreer je om te kunnen reageren.