Home

Nieuws

Rijk Zwaan mag Seed Quality Center bouwen

De Raad van State geeft groen licht aan het bestemmingsplan voor de bouw van het Seed Quality Center in De Lier. Een omwonende maakte tot op het hoogste niveau bezwaar tegen het plan.

Het onderzoekslaboratorium van veredelaar Rijk Zwaan aan de Zijtwende krijgt een bouwhoogte van 20 meter. Volgens de gemeente Westland past dat in de omgeving die is aangeduid als duurzaam glastuinbouwgebied.

Maar de buurtbewoner vindt het complex daar helemaal niet passend. Het zou volgens hem op een industrieterrein moeten staan.

Hij wees de Raad op meerdere nadelen van de hoge bebouwing voor hemzelf en voor anderen. Verlies aan uitzicht op open polderlandschap, aantasting van privacy en gevaar voor vogels uit een nabijgelegen natuurgebied, die zich te pletter vliegen tegen de hoogbouw. Verder zou de hoge bebouwing als een klankkast gaan fungeren en zo lawaai van een hondenschool in de buurt verspreiden.

De Raad heeft gisteren dit schot hagel aan bezwaren allemaal afgewezen, in haar uitspraak op dit hoger beroep. De hoogbouw moet op minstens 100 meter van omliggende woningen worden gebouwd. Die afstand is volgens de Raad ruim voldoende. Het leefklimaat van omwonenden zal dus niet zwaar worden aangetast. Uit natuuronderzoek blijkt volgens de Raad ook dat er niet te vrezen valt voor dode vogels.

Of registreer je om te kunnen reageren.