Home

Nieuws laatste update:21 mrt 2016

Naktuinbouw onderzoekt integratie met bollenkeuringsdienst

De Bloembollenkeuringsdienst (BKD) en Naktuinbouw onderzoeken intensievere samenwerking of integratie van activiteiten.

Dat stelt voorzitter Henk Lange van Naktuinbouw in het jaarverslag. De uitkomsten van het onderzoek worden dit voorjaar verwacht.

Lange verwacht niet meer dat de plantaardige keuringsdiensten voor hun toekomst moeten vrezen. Lang leek het erop dat de diensten verder af van het bedrijfsleven zou komen te staan en mogelijk onder overheidsverantwoordelijkheid zouden komen. Het Kabinet heeft de Tweede Kamer geïnformeerd opnieuw met bedrijfsleven en keuringsdiensten in gesprek te willen gaan om samen een werkbaar en gedragen model te ontwikkelen.

DNA-techniek

Naktuinbouw heeft geïnvesteerd in het ontwikkelen van DNA-technieken voor keuringen en ziekte-onderzoek. Samen met de Universiteit van Amsterdam en het Nederlands Forensisch Instituut zijn in het Green Geneticsprogramma behoorlijke stappen gezet in de toepassing van DNA-techniek bij verwantschapsonderzoek in plantenrassen. Dit ter ondersteuning van rassenregistratie-en kwekersrechtonderzoek.

q-organismen

Naktuinbouw maakt in haar jaarverslag verder bekend dat dit jaar opnieuw het aantal vondsten van q-organismen niet daalt in plantenpaspoortonderzoek voor uitgangsmateriaal voor groente. In 46 gevallen van de 3.426 inspecties werd een q-organisme aangetroffen. Niet duidelijk is om welke organismen het gaat.

In 2015 draaide Naktuinbouw een behoorlijk jaar met een winst van 900.000 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.