Home

Nieuws

'Voedselzekerheid bedreigd door El Niño en conflicten'

De voedselonzekerheid kan dit jaar over de hele wereld een ongekende hoogte bereiken.

Die onzekerheid wordt aangedreven door het weerfenomeen El Niño en de verwoestende conflicten in onder meer Syrië en Jemen. Dat zegt Neil Marsland van Wereldvoedselorganisatie FAO in een interview met nieuwssite Agra Europe.

De FAO vroeg onlangs om €730 miljoen noodhulp voor boeren en anderen die door de crisis zijn getroffen. De FOA voorspelt dat de toenemende klimaatgerelateerde rampen en oorlogen leiden tot een grotere behoefte aan humanitaire hulp in de voedsel- en agrarische sectoren dan ooit tevoren.

Intense droogte

Zuid-Afrika wordt bijvoorbeeld blootgesteld aan een intense droogte met de laatste neerslagniveaus sinds 50 jaar. De stijgende voedselprijzen brengen veel mensen in een onzekere situatie.

Het aantal mensen in nood neemt snel toe, ziet Marsland. Het grootste deel van de hulp gaat naar landen in langdurige crises, zoals Syrië en Zuid-Soedan. De combinatie van conflict en klimatologische crisis is complex. Die twee dingen versterken elkaar vaak.

"El Niño veroorzaakt een enorme crisis en dat blijft houdt aan in 2016", zegt Marsland. De FAO probeert adequaat te reageren op de gevolgen over de gehele wereld. "In ons budget bevindt zich vaak een gat. We moeten dus moeilijke keuzes maken: wat gaan we ondersteunen?" Er bestaan verschillende geldstromen waar ze een beroep op doen, zoals via de Verenigde Naties en het Bureau voor Coördinatie van Humanitaire Zaken in Genève en New York.

Of registreer je om te kunnen reageren.