Home

Nieuws 1 reactie

'Teveel focus op residu in AGF in plaats van pathogenen'

De NVWA heeft een sterke focus op controles op residuen van bestrijdingsmiddelen, maar zou meer moeten kijken naar pathogene micro-organismen.

Dat zegt Simone Herzberger, directeur productintegriteit bij Albert Heijn. De focus van de overheid blijft teveel op bestrijdingsmiddelen, terwijl het zelf steeds zegt dat die geen gezondheidsrisico vormen, aldus Herzberger in 'Aan Tafel', een uitgave van het ministerie van EZ met tien toekomstvisies over voeding.

Ook op gebied van gebruik van ontsmettingsmiddelen kan de Nederlandse overheid leren van andere landen. In alle Europese landen is het toegestaan groente te wassen met water ontsmettingsmiddelen. Nederland blijft daarin achter. "We willen in Nederland niet ontsmetten, omdat er mensen zijn die denken dat je met een ontsmettingsmiddel een bedorven product weer kunt oplappen."

Wereldwijd is een toename van het aantal voedselinfecties door groente en fruit besmet met pathogenen, stelt Herzberger. De trend in de westerse wereld om meer onbewerkte producten te eten, leidt tot besmettingen, recalls en ziektegevallen. AH heeft de eisen aan leveranciers voor Ecoli en Listeria recent aangescherpt voor met name leveranciers voor de voedingsindustrie.

Eén reactie

  • P. Verschuren

    Wat raar, er worden toch juist steeds meer bewerkte producten gegeten? Je maakt mij overigens niet wijs dat een onbewerkte groente meer pathogenen bevat dan een zakje gesneden groente. Op de snijvlakken hebben bacteriën vrij spel.

Of registreer je om te kunnen reageren.