Home

Nieuws

Klant denkt vaak dat AGF-patroon moeilijk wijzigt

Veertig procent van de consumenten denkt niet dat er acties denkbaar zijn waardoor de groenteconsumptie zal stijgen.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Wij eten minder groenten dan wij denken' van LEI Wageningen UR onder duizend consumenten in opdracht van het GroentenFruit Huis. Wel geeft het onderzoek aanknopingspunten dat meer begeleiding door recepten kan helpen. Hierdoor zullen consumenten makkelijker voor groenten kiezen en ook meer eten.

Acties helpen niet

Lage actieprijzen, of een app die bijhoudt hoeveel groente iemand eet, worden nauwelijks aangekruist in dat onderzoek. Er liggen wel mogelijkheden bij acties die het groentenaanbod op maat maken: variatie in portiegroottes en gepersonaliseerde recepten. Dit geldt voor zowel groenten als voorgesneden groenten. Het idee van recepten of de keuze voor sorteren komt vaker terug, namelijk: meer toegankelijkere en gevarieerdere receptentips, bijvoorbeeld in het magazine van de supermarkt. Dat mag via een app, maar het hoeft niet per se. Ook het aanbieden van recepten(kaarten) die voldoende groenten bevatten, kan de groenteconsumptie stimuleren.

Overschattting

Circa 63 procent van de Nederlanders kent het advies van het Voedingscentrum: dagelijks 200 gram groenten eten. 23 procent zat te hoog (gem. 326 gram), waarbij 250 gram en 300 gram het meest genoemd werden. 14 procent zat te laag (gemiddeld 109 gram), waarbij 100 gram het meest genoemd werd. Wij zeggen gemiddeld 217 gram groenten te eten.

Of registreer je om te kunnen reageren.