Home

Nieuws

Europese Commissie; mogelijk ruimere opkoopquota groente

Op beperkte schaal lijkt herverdeling van toegestane opkoopquota (naar aanleiding van de Russische boycot) mogelijk tussen landen.

De Europese Commissie heeft landen gevraagd voor 31 oktober aan te geven hoeveel ongebruikt quotum ze verwachten. Het gaat dan om een deel van het toegekende quotum dat vrij besteedbaar is en niet voor specifieke producten (3.000 ton per lidstaat). Voor EU-landen met specifieke overschotten kan dat een oplossing zijn. Kroatië heeft bijvoorbeeld een grote oogst mandarijnen en een kleine oogst appels. Dat land wil ongebruikt quotum voor appels inzetten in de mandarijnenmarkt, maar dat laat de regeling maar beperkt toe. Dat blijkt uit vragen van Europarlementslid Biljana Borzan aan commissaris Phil Hogan. Ook andere landen als België en Polen hebben gevraagd om verruiming van het opkoopvolume.

Optrekken

De Europese Commissie zal verder de interventievergoeding in de GMO-regeling optrekken om landen hun interventie voortaan via GMO-subsidie te financieren. Voor de lopende opkoopregelingen gaf de EU al 400 miljoen euro extra uit, buiten de GMO-verstrekking. In de opkoopregeling streeft de commissie naar schenking aan goede doelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.