Home

Nieuws

Na burgeroorlog is tuinbouw Sri Lanka kansrijk voor Nederland

De tuinbouw in Sri Lanka (22 miljoen inwoners) is in ontwikkeling sinds 2010, het eerste jaar na beëindiging van de burgeroorlog.

Voor Nederlandse bedrijven liggen kansen op het eiland onder India waar steeds meer van rijstproductie wordt overgeschakeld naar hoogwaardiger teelten. Die kansen zijn er voor Nederlandse leveranciers van zaad, van techniek voor plastic kassen en kennis, blijkt uit een rapport opgesteld in opdracht van het ministerie van buitenlandse zaken.

De tuinbouw ontwikkelt zich met een stijgende productie van onder meer teelten tomaten (73.000 ton) en prei (26.000 ton). Ook de productie van wortelen, komkommer en bonen kwam in 2015 tussen de 30.000 en 40.000 ton uit. Het aantal exporterende partijen (telers) aangesloten onder de exportboard van Sri Lanka is gestegen tot 34. Dat betekent dat de export gereguleerd is. Nederland is een afnemer van tropisch fruit uit Sri Lanka. De handel tussen beide landen bedroeg in 2015 circa 2,5 miljoen dollar (VS).

Landbouw is een belangrijke sector in Sri Lanka. Hoewel de bijdrage aan het nationaal inkomen niet hoger is dan 7,9%, werkt 28% van de bevolking in de landbouw.

 

klik hier voor het volledige rapport

Of registreer je om te kunnen reageren.