Home

Nieuws

EU wil interventie vanwege Russische boycot stoppen

De Europese Commissie wil af van de opkoopregeling groente en fruit na de Russische boycot.

Sinds de start van de Russische boycot is in een speciale opkoopregeling 1,4 miljoen ton groente en fruit opgekocht ter waarde van 400 miljoen euro. De financiële impact noemt de Europese Commissie enorm tegenover andere politieke prioriteiten voor de Europese Unie. Dat is de reactie op de oproep van Polen en België om uitbreiding van het nationaal toebedeelde opkoopvolume. Ook Nederland verwacht dit jaar de toegewezen volumes uit de opkoopregeling volledig te benutten. In de lopende opkoopregeling zijn de toebedeelde volumes al geslonken ten opzichte van eerdere regelingen.

Gangbare GMO

Volgens de Europese Commissie kunnen landen de markt ook reguleren via interventie in de gangbare GMO-regeling. Daarvoor worden de interventievergoedingen per 1 januari verhoogd. De opkoopregeling vanwege de Russische boycot liepen parallel aan de GMO-regeling.

Rooskleurig

Volgens Polen stelt de Europese Commissie de marktsituatie in Polen te rooskleurig voor. Door hagelschade zijn daar veel appels naar de verwerking gegaan, waardoor de prijs voor verwerking nu rond de 5 cent per kilo ligt. Wel is Polen erin geslaagd een akkoord te bereiken met China over handel en is er een opening voor levering op de Vietnamese markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.