Doorgaan naar artikel

Extra residu-eisen grootste Poolse appel regiomerk

Voor Poolse appels onder het grote regiomerk Jabłka grójeckie worden extra residu-eisen opgenomen. Door grotere weerrisico’s worden eisen voor verwerking wel versoepeld.

Dat blijkt uit wijzigingen van de voorwaarden voor dit erkende regiomerk in het Europese register streekproducten. De Poolse Grojec-regio wordt de grootste boomgaard van Europa genoemd, waar 40 procent van de Poolse productie plaats vindt. Polen is de grootste appelproducent van Europa. Het regiomerk Jabłka grójeckie wordt op 27 rassen gebruikt, waaronder ook Jonagold en Elstar. Eén van de kenmerken van het regiomerk is de hogere zuurgraad (vijf procent) voor appels uit deze regio.

Vaker hagel- en vorstschade in Polen

Nu komen er dus extra residu-eisen bij. De appels mogen residuen bevatten van niet meer dan vijf toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Het maximaal aanvaardbare residu bedraagt 50% van de EU-norm. In Polen liggen de appels met het regiomerk in winkels van Lidl, Kaufland en Makro.

Eén appelras viel af voor gebruik van het regiomerk, omdat deze appels te kwetsbaar zijn. Het gaat daarbij om de Jerseymac. Omdat steeds vaker hagel- en vorstschade voorkomt in Polen worden eisen voor het verwerken van appels onder het regiomerk versoepeld. Meer beschadigingen zijn toegestaan, mits de appels geheeld zijn.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin