Home

Nieuws

Vereniging wil kleine biotelers professionaliseren

Een nieuwe vereniging BioTuinders wil kleine ecologische groentebedrijven professionaliseren.

De oprichting van de Vereniging van Biologisch Tuinders (BioTuinders) moet helpen deze bedrijven van vaak kleiner dan één hectare zich te laten certificeren door SKAL en biologische zaadgoed te gebruiken. De organisatie heeft al een eerste succes geboekt door lagere SKAL-tarieven voor kleine bedrijven te bedingen.

De nieuwe organisatie gaat opereren onder de paraplu van BioHuis, de organisatie voor biologische boeren en tuinders. Die organisatie laat weten blij te zijn met de oprichting. "Deze bedrijven hebben vaak veel consumenten over de vloer en hebben de neiging te denken dat die klanten hun toch wel vertrouwen. Wij willen dat alle bedrijven toch echt goed gecontroleerd worden." Ook gaan steeds vaker consumenten gezamenlijk tuinen inrichten om teelten te starten. De doelgroep is daarmee breed geworden.

Belangrijke speerpunten van de vereniging zijn efficiënte Skal-controles en de mogelijkheid om de controles meer te doen op basis van risico inschatting. Ook vindt de vereniging dat 100% biologisch zaadgoed haalbaar en wenselijk is. BioTuinders gaat elk jaar een aantal activiteiten organiseren voor biologische tuinderijen op vakinhoudelijk gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.