Home

Nieuws

Precieze effect Aldi-ban neonicotinoïden niet helder

Supermarktketen Aldi Süd heeft aan haar Duitse en Nederlandse leveranciers opgedragen acht pesticiden die mogelijk schadelijk zijn voor bijen uit te faseren.

Niet helemaal helder is wat dit betekent voor de Nederlandse groente en fruittelers. Greenpeace Nederland schreef een persbericht op basis van twee brieven van Aldi Süd aan Duitse groenteleveranciers en aan Nederlandse bloemenleveranciers.

Aan de leveranciers van Duitse groente en fruit schrijft Aldi Süd dat per januari dit jaar maatregelen genomen moeten worden om de groep van acht pesticiden uit te bannen in 'Duitse groente en fruit'. Een einddatum is daarin niet vermeld. In de brief aan Nederlandse leveranciers van bloemen schrijft Aldi Süd wel dat de stof vanaf 1 juni niet meer in bloemen mag voorkomen en vanaf 2017 ook niet meer gebruikt mag worden.

Greenpeace Nederland gaat ervan uit dat die datum ook geldt voor Nederlandse groente en fruitproducenten, maar duidelijk is dat niet. Aldi Süd wil de precieze uitwerking met teelt en Greenpeace overleggen in een ronde tafel overleg. De supermarktketen kreeg al kritiek uit de hoek van de Duitse boerenorganisaties. Zij vinden dat de effecten op bijen voldoende bij de toelating zijn onderzocht.

Volledig

Het onderzoeksinstituut CLM Onderzoek en Advies heeft de berichten over Aldi Süd ook gelezen. Daar valt op dat niet alle neonicotinoïden op de lijst vermeld staan. Greenpeace Nederland baamt dat. "De Aldi Süd lijst is gebaseerd op een rapport van ons van drie jaar geleden. Daar stonden niet alle stoffen op, zoals diacloprid. We hebben die ondertussen wel aan onze schadelijke lijst toegevoegd." Voor de fruitteelt is dat een belangrijk punt.

Greenpeace Nederland heeft Nederlandse supermarkten een brief gestuurd met een vragenlijst om het beleid van Nederlandse supermarkten rondom neonicotinoïden in kaart te brengen.

Het Nederlandse GroentenFruit Huis kon nog niet reageren.

Of registreer je om te kunnen reageren.