Home

Nieuws

'Interventieregeling zaterdag van start'

De vierde fase van de Europese regeling voor marktinterventie groente en fruit gaat zaterdag in, zo meldt het Vlaamse ministerie van Landbouw.

De regeling moet nog gepubliceerd worden door de Europese Unie, maar dat is mogelijk zaterdag 8 augustus dan het geval. De regeling loopt bijna een jaar (tot 1 juli 2016).

Ook in Nederland zal de regeling op een gelijk moment open gaan, al is de verdeling van gelden per nationale lidstaat geregeld en concurreren Nederlandse telers dus niet met hun Belgische collega's, waar ze niet in een zelfde associatie van producentenorganisaties zitten. Het Nederlandse ministerie moet de nationale vertaling van die EU-wetgeving ook nog publiceren, maar met terugwerkende kracht geldt het moment van EU-publicatie, waarschijnlijk dus zaterdag.

De Vlaamse publicatie over de vierde fase van de opkoopregeling maakt duidelijk dat het interventiebedrag gelijk blijft. Verhoging van dat bedrag - om meer product uit de markt te halen -  is niet aan de orde omdat de kostprijs binnen EU-landen aanzienlijk kan verschillen. Ook is de groenoogst- en nietoogst-mogelijkheid geschrapt. Vorig jaar bij de eerste openstelling van de regeling was die mogelijkheid wel opgenomen en in het fruit gebruikt.

In Vlaanderen konden tot voor kort ook scholen gratis product ophalen bij de producentenorganisaties. In Nederland niet. Ook in Vlaanderen is die mogelijkheid uit de vierde openstelling weggelaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.