Home

Nieuws

Ruimte voor experimenten in buitengebied

Een aantal gemeenten krijgt ruimte voor experimenten in het buitengebied om innovatieve bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken.

Dat blijkt uit een besluit bij de Crisis- en Herstelwet, die minister Melanie Schultz van Haegen-Geesteranus heeft voorgelegd aan de Tweede Kamer.

Schultz biedt de gemeenten Boekel, Rijssen-Holten en Borssele voor het buitengebied mogelijkheden creatief om te gaan met onder andere vrijkomende agrarische bebouwing en de vestiging van bedrijven op het platteland. Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor integratie van landbouw en recreatie. De gemeente Steenwijkerland gaat  werken met een systeem voor interne saldering binnen het Programma Aanpak Stikstof.

Daarnaast wil Schultz ook mogelijkheden voor de ontwikkeling van windmolenparken. Een van de argumenten daarbij is dat grondeigenaren door de plaatsing van windmolens meer rendement uit hun land halen, dan met verpachten of het verbouwen van gewassen alleen. "Dit maakt agrariërs en grondeigenaren minder gevoelig voor crisis in de landbouwsector. Daarnaast levert de bouw en het onderhoud van windmolens werkgelegenheid op."

Of registreer je om te kunnen reageren.