Home

Nieuws

Zonnepanelen sneller terugverdiend

De terugverdientijd van zonnepanelen is voor een tuinder het kortst als het opgesteld vermogen en het eigen verbruik ongeveer gelijk zijn en er sprake is van een kleinaansluiting zonder SDE+ subsidie.

Dat stelt John Kruijt van Enova energie-advies in Groenten & Fruit. Hij gebruikt daarbij als rekenvoorbeeld een tuinder die 5.000 kilowattuur stroom gebruikt en dat kan halen uit een opgesteld vermogen van 5.000 wattpiek. Wanneer het opgesteld vermogen veel hoger is dan het eigen verbruik, dan is nog steeds de eenvoudiger route zonder SDE+ en zonder Grootaansluiting de snelst renderende. "Dan is de terugverdientijd echter wel bijna tien jaar en kan men zich afvragen of het daarmee wel zo'n 'zonnig' plaatje is", aldus Kruijt.

De berekeningen zijn hier te bekijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.