Home

Nieuws

Regeringspartijen willen geen verhoging budget NVWA

Regeringspartijen VVD en PvdA willen vooralsnog geen verhoging van het budget voor de NVWA. Dat blijkt tijdens de begrotingsbehandeling van de onderdelen landbouw en natuur van het ministerie van Economische Zaken.

Bij de NVWA zijn grote tekorten, waardoor de taken onvoldoende kunnen worden uitgevoerd. Pogingen om de keuringsdienst efficiënter te laten werken hebben tot nu toe nog niet geresulteerd in zwarte cijfers.

Verhoging budget

Diverse partijen, waaronder SP en SGP en PvdD willen het budget voor de NVWA verhogen. "Als wij nagaan wat wij met elkaar van de NVWA verwachten, dan zien wij dat er een groot gat zit tussen de ambitie die wij hebben en het budget dat wij erbij leveren", zegt Elbert Dijkgraaf (SGP). Ook LTO vindt dat er meer budget naar NVWA moet. LTO-voorzitter Albert Jan Maat benadrukt dat voedselveiligheid van groot belang is.

Keuringstarieven omlaag

Lodders wil het budget voor de NVWA nog niet verhogen, omdat ze vreest dat daarmee de prikkel om de organisatie efficiënter te organiseren weg gaat. Ze is het wel met Jaco Geurts (CDA) eens dat de keuringstarieven voor boeren naar beneden moeten.

Staatssecretaris Martijn van Dam heeft aangekondigd via de najaarsnota voor dit jaar extra geld te genereren voor de NVWA. Voor de jaren daarna wordt nog een oplossing gezocht. Van Dam heeft de NVWA de opdracht gegeven om op korte termijn door te laten lichten welke efficiëntieverbeteringen nog kunnen worden gerealiseerd en in welk tempo besparingen effectief kunnen worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.