Home

Nieuws

Europese twist over schoolfruit

Over de herziening van de Europese schoolfruitregeling is het Europees Parlement in botsing gekomen met de Raad van Ministers.

De voorstellen dreigen in een Brussels moeras te verzakken. Het lijkt erop dat Nederland in haar voorzitterstermijn in 2016 dit dossier moet oplossen. Nederland is zelf geen voorstander van Europese regelingen voor schoolfruit.

Twistpunt is welk orgaan mag meebeslissen over de herziening van het stelsel. De voorstellen voorzien in één gemeenschappelijk kader voor de distributie van groenten, fruit en melk aan kinderen in scholen. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken in een verslag van de Raad van landbouwministers (landbouwraad) van november.

Het Europees Parlement vindt dat het volledig moet meebeslissen over de hoogte van de steunbedragen en de overdracht van budget tussen de schoolmelk- en schoolfruitbudgetten en de criteria voor toewijzing van gelden aan nationale overheden. De Raad van Ministers vindt dat het Europees Parlement hierin een beperkte rol heeft. De Europese Commissie geeft het Europees Parlement daarin gelijk. De lidstaten roepen voorzitter van de EU Luxemburg echter vast te houden aan de opstelling van de Raad van Ministers. De voorzitter Luxemburg roept alle partijen op zich flexibel op te stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.