Doorgaan naar artikel

Vergoeding schoolfruit verhoogd na fout kostprijsberekening

Het ministerie van LNV verhoogt de vergoeding per portie schoolfruit van € 0,18 naar € 0,20 na een foute berekening van Wageningen University & Research (WEcR).

Landbouwminister Piet Adema betreurt de fout die veel beroering veroorzaakte bij leveranciers van schoolfruit. De vergoedingen schommelen de laatste jaren fors, tussen € 0,17 en € 0,24. Dat laatste tarief is vorig jaar eenmalig ingevoerd ter vergoeding van gestegen kosten voor leveranciers door de oorlog in Oekraïne, schrijft Adema in Kamervragen. Voor dit jaar had de minister een vergoeding van € 0,18 vastgesteld voor schoolfruit omdat uit berekeningen van WEcR bleek dat de kostprijs vrijwel op dat punt lag.

Dit betreur ik ten zeerste

De gestegen kosten waren vrijwel genormaliseerd in de berekeningen van WEcR, maar dat is gebaseerd op een rekenfout, schrijft Adema. “Dit betreur ik ten zeerste. Uit het gereviseerde onderzoeksrapport van WEcR blijkt dat de bijgestelde uitkomst van het kostprijsonderzoek 19,3 eurocent is. Daarom heb ik besloten de eenheidsprijs aan te passen naar € 0,20 per portie geleverd schoolfruit of groente in het schooljaar 2023/2024.”

Overschrijdingen van het budget bekostigt het ministerie zelf, omdat de Europese subsidie daarvoor niet toereikend is.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin