Doorgaan naar artikel

Sector: in Regeerakkoord bredere schoolfruitregeling

schoolfruitregeling

Foto: ANP

De groente- en fruitsector lobbyt voor een nieuwe grotere schoolfruitregeling. De huidige regeling is nu niet haalbaar voor leveranciers.

De groente- en fruitsector, leveranciers en distributeurs zijn voorstander van een nieuwe verbrede, structurele regeling voor gezonde voeding op school. Dat moet een vaste levering van (Nederlandse) groente en fruit aan scholen zeker maken. Dit zou vastgelegd moeten worden in het komende regeerakkoord en onder het ministerie van Onderwijs (OCW) vallen. Nu is het ministerie van LNV verantwoordelijk en krijgt Nederland geld uit de Europese Unie voor financiering van de verstrekking.

In Den Haag worden plannen uitgewerkt om de schoolfruitregeling fors uit te breiden naar veel meer scholen in maaltijden of verstrekking van groente en fruit. Dat gaat mogelijk een veelvoud kosten van de Europese regeling, maar lijkt kansrijk door meer nadruk op armoedebeleid. Nederland verliest wel die Europese bijdrage als het zelf een regeling gaat invoeren.

Oproep hogere vergoeding

De Europese schoolfruitregeling start dit jaar in november, maar de acht leveranciers hebben de noodklok geluid. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) verlaagde de vergoeding voor de levering van schoolfruit aan scholen dit jaar van € 0,24 naar € 0,18 per portie. Oorzaak is een gewijzigde kostprijsberekening door Wageningen University Research. Ook vorig jaar in 2022 waren er al problemen met de berekening van de vergoeding. Toen heeft de minister van LNV deze alsnog verhoogd. Maar dit keer heeft de minister wel ingestemd met een verlaging van maar liefst 25 procent.

De oproep aan de minister van LNV en de Tweede Kamer is om de vergoeding per direct aan te passen naar een marktconform niveau. Zodat de levering aan de scholen in november door kan gaan. Deze oproep wordt gesteund door brancheorganisatie GroentenFruit Huis.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin