Doorgaan naar artikel

Aandeel appel en peer in schoolfruit moet omlaag

peren schoolfruit

Uit het onderzoeksrapport blijkt dat de Nederlandse leveranciers de leveringen voor schoolfruit moeten aanpassen. Te vaak bestaat die uit appels en peren. Foto: Misset

Schoolfruitleveranciers moeten vaker naar importfruit grijpen of groenten in plaats van appels en peren. Het gaat om 200.000 kilo minder peren.

Over de Nederlandse Schoolfruitregeling is veel te doen de laatste weken. Leveranciers kwamen in opstand tegen de te lage vergoeding voor levering van de gezonde porties aan scholen. Vorige week werd bekend dat de vergoeding omhoog gaat. De kostprijsberekening bevatte onjuistheden. Wageningen Economic Research bracht daarvoor een nieuw onderzoeksrapport uit.

Uit dat rapport blijkt ook dat de Nederlandse leveranciers de leveringen moeten aanpassen. Te vaak bestaat die uit appels en peren. Met name het aandeel peren is met 19 procent te hoog. Maximaal wordt dit nu vastgesteld op 15 procent. Ook appel heeft met 16 procent een te hoog aandeel en moet omlaag.

200.000 kilo minder peren

Straks is nog maximaal 759.375 kilo appels en (daarnaast) peren toegestaan. Dat is voor peren zo’n 200.000 kilo minder dan vorig jaar. De inkoopprijs per portie appels (€ 0,08) en peren (€ 0,09) is overigens vrijwel gelijk met sinaasappel en banaan. Kiwi (€ 0,24), druiven (€ 0,20) zijn een stuk duurder om naar scholen te sturen. Snacktomaten en waspeen zijn goedkope alternatieven voor groente. Het aandeel groente moet omhoog in de nieuwe regeling.

De Wageningse studie bracht aan het licht dat de gemiddelde geschatte integrale kostprijs ligt op maximaal € 0,183 of € 0,193 per portie. De lagere kostprijs wordt gehaald als gebruik wordt gemaakt van vier distributiecentra. In 2022 was de berekende kostprijs meer dan € 0,05 hoger door de gestegen kosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne.

Delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin