Home

Nieuws

Rabobank: sluiten GMO-dossier belangrijk

De Rabobank hoopt dat snel duidelijkheid ontstaat over de GMO-claims die Nederlandse telers achtervolgen. Uit andere bronnen blijkt dat Nederlandse controle op GMO tekort schoot.

Volgens Ruud Huirne, directeur Food en Agri Nederland van de Rabobank, lijkt meer duidelijk te worden na het besluit van oud-staatssecretaris Sharon Dijksma om de terugvordering van 52 miljoen euro te aanvaarden. Het gaat om oude GMO-claims na controles in 2009 en 2011. "Indien dit besluit van de staatssecretaris die duidelijkheid over het GMO dossier uit het verleden geeft, dan is dat positief. Deze duidelijkheid kan bijdragen aan de stappen die telers, overheden en de Rabobank samen zetten in het belang van herstructurering en ontwikkeling van de glastuinbouw." Hij doelt daarbij onder meer op het plan Veerman voor verbetering van de afzetstructuur en herstructurering van kassen.

Rabobank pleitte al langer voor duidelijkheid op het GMO-dossier, zodat de glastuinbouw dit kan afsluiten en naar de toekomst kijken. Huirne:. "Zolang er sprake is van GMO-claims die in de lucht hangen, speelt dat ondernemers parten, zeker als zij willen investeren."

Zwakke controle

Uit Brusselse rapporten valt verder op te maken dat Nederland niet 52 miljoen euro, maar 50,8 miljoen euro moet terugbetalen. Het gaat daarbij niet alleen om de erkenningscriteria van twee telersverenigingen. Ook Nederland krijgt zelf een veeg uit de pan. Nederland voerde te zwakke controles uit bij goedkeuring van de operationale programma's van de telersverenigingen. Daarvoor is een 10 procent correctie toegepast. Dat verklaart het scherpe toezicht dat Nederland op dit moment uitvoert op GMO-gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.